Package management is one of the most important task as a system administrator . As a system administrator , you install , remove , update package on your system or server. Through this utility you can easily manage software package in Red Hat system. In this article i will discuss about some important interview question generally asked in interview related to Red Hat Package Management. RPM and Yum commonly used in Red Hat environment .

Interview Question of Red Hat Package Management

1.  What is YUM ?

Ans. The Yellowdog Updater Modified (yum) is an open source command line package management utility in Red Hat linux operating system . It install package with their dependencies .

2. What are two commands used to install package in Red Hat operating system ?

ans. rpm and yum command used to install package in Red Hat operating system.

3. How you will install a package using yum ?

ans . yum install package_name

4. How you will update a specific package in RHEL ?

ans. yum update package_name

5. How you will update all package in your RHEL system ?

ans . yum update

6. Which option you used to answer yes to any question asked during installation using yum?

ans. we use -y option to answer yes to any question asked during installation using yum.

7. How to remove a package using yum ?

ans.  yum remove package_name

8. How to list all installed package in your system ?

ans. yum list installed

9. How to install a package using rpm ?

ans. rpm -ivh package_name

10. How to remove a package using rpm ?

ans. rpm -e package_name

11. How to upgrade a rpm package?

ans. rpm -Uvh package_name

12. How to check installed package using rpm?

ans. rpm -qa package_name

13. How you find a package contains a specific keywords ?

ans. yum search keywords_name

14. How to install a package which is located locally in your machine?

ans. yum localinstall absolute_path_to_package

15. How will you install a group of packages at a single time?

ans. we use groupinstall command to install a group of packages .

16. How you can install a package without dependencies ?

ans. rpm -ivh –nodeps package_name

17. How you can check dependencies of a package before installing it ?

ans. rpm -qpR Package_name

18. How you can list recently installed package in your system?

ans. rpm -qa –last

19. How you can remove a package without dependencies ?

ans. rpm -ev –nodeps package_name

20. Where are yum repository config file located?

ans. yum repository config file is located in /etc/yum.repos.d location as .repo

21. what is the main configuration file of yum ?

ans. yum.conf , which is located in /etc directory .

22. Which command you use to create your own repository ?

ans. createrepo

23. Which command you use to create a rpm package ?

ans. rpmbuild

24. How to list enabled repository ?

ans.  yum repolist

25. How to find files belongs to which rpm package ?

ans. rpm -qf file_location

You may also like to read following article :

In this article we discuss about interview question of Red Hat package management . I hope this is useful for you.